Stránky

streda 31. marca 2021

Cesta do praveku trochu inak

Nedávno sa mi do rúk dostala staršia vystrihovačka od vydavateľstva Panorama. Ide o antikvárny kúsok z roku 1990 a predstavuje celkom štyri strany, z ktorých si deti mohli vystrihnúť niekoľkých zástupcov pravekej fauny zameranej na dinosaury. Ilustrácie vyhotovil Pavel Žilák a sú pôvabne zlé. Čo tým myslím? Ich prevedenie je veľmi pekné, napokon ide o zabehnutého ilustrátora. Po anatomickej stránke však ide o mimoriadne paškvily. A preto som si dovolil (aj napriek copyrightu) reprodukovať predmetnú vystrihovačku na tomto blogu.

 

 

Už na prvý pohľad je zrejmé, že sa ilustrátor nechal silne inšpirovať obrazmi Zdeňka Buriana. Vidieť to nielen na póze tyranosaura, ktorá kopíruje Burianovho slávneho tarbosaura, ale aj na obrázkoch skolosaura, stegosaura, archeopteryxa, euparkerie či chasmosaura. Kto na Burianovi vyrastal a dôverne pozná jeho kompozície, iste mi dá za pravdu. Avšak tam, kde bol Burian na svoju dobu anatomicky presný (pod vedením profesorov Josefa AugustuZdeňka Špinara), tam je Žilák ťažkopádny a zúfalo nepresný. Tyranosaurus má namiesto dvoch prstov na predných končatinách tri, strutiomimovi pri požieraní vajíčok z úst trčí rozoklaný hadí jazyk(!) a chrbtová plachta dimetrodona sa ohýba aj napriek tomu, že bola vystužená pevnými kostenými výbežkami stavcov.

 


 

Samostatnou kapitolkou je názvoslovie. V prvom rade je uvedené nekonzistentne; u niektorých postavičiek sa uvádza plný druhový názov, u iných je uvedený iba rod. Kurzíva chýba, ale to by nebolo to najhoršie. To najhoršie sú totiž školácke chyby! Monoclonius nasicornus (správne: nasicornis), Pteronodon (správne: Pteranodon), Archeropteryx (správne: Archaeopteryx)... Zaujímavé je uvedenie druhového názvu tyranosaura: Tyrannosaurus imperiosus. V tejto kombinácii nájdete kráľa tyranských jašterov iba zriedkavo. Áno, ide o starého známeho T. rexa, ktorému boli prisúdené aj fosílne zvyšky svojho času pomenované ako Dynamosaurus imperiosus. Viac o tom píše Vláďa Socha na svojom blogu.

 


 

Najzaujímavejším kúskom z tejto netradičnej Cesty do praveku je obrázok pteranodona. Samotný vtákojašter (zjavne mláďa) sa krčí na zemi (opäť odpajcnutý od Buriana, i keď s netopierími krídlami!), pričom sa ho snaží doraziť... hm, nejaký zvláštny dinoš, ktorý by pri troške fantázie mohol byť psitakosaurom. Tušíte správne: PsittacosaurusPteranodon žil každý v inej geologickej dobe a na inom kontinente...

 



 

 

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára