Stránky

utorok 10. júna 2014

Obchod so smrťou



„Obchod so smrťou“ (orig. Das Geschäft mit dem Tod) je názov dočasnej výstavy vo viedenskom Prírodovednom múzeu, ktorá sa venuje vymieraniu živočíšnych druhov pričinením človeka. Názorne bilancuje gazdovanie nášho vlastného druhu na matičke Zemi voči jej ďalším obyvateľom. Vzhľadom na jej obsah, nie je návšteva výstavy práve najpríjemnejšie strávený čas, treba ju však vidieť. Máte na to ešte tri týždne.

Z hlavnej expozície odbočujem do postrannej uličky. Pred vchodom na výstavu ma víta veľký plagát s hlavou tigra, pozdĺžne rozdelenou na polovice. Jednu z nich tvorí tigria lebka. V prvej miestnosti ma uvítajú vypchaté exempláre zvierat, ktorých sme sa už nadobro „zbavili“: je tu tasmánsky tigerdront, ako aj predstavitelia kriticky ohrozených druhov: gorila, vyza veľká, slon. Z ďalšej miestnosti počujem zlovestný tlkot. Žeby srdce našej planéty? Tlkot sprevádza video na veľkoplošnej obrazovke. Žiadny text, iba zábery, hovoriace samé za seba. Ohrozené primáty zavreté v krabiciach a pripravené na odvoz k svojim budúcim majiteľom. Nosorožce masakrované kvôli svojim rohom. Zabité tropické hady zavesené na akomsi ázijskom trhu. Obrovské monokultúrne plantáže tiahnuce sa doďaleka. Krajina zjazvená povrchovou ťažbou.

Živého vakovlka alebo dronta už nestretnete...

Z pohľadu veku našej planéty sme sa objavili iba nedávno, stihli sme toho však už dosť. Postavili sme pyramídy stojace tisícročia v púšti. Vytesali sme majestátne sochy. Napísali sme precítené básne, zložili nádhernú hudbu, natočili sugestívne filmy. Vymysleli sme hodinky, počítače a mobilné telefóny. Do diaľav vesmíru sa dívame prostredníctvom družíc a ďalekohľadov. A ešte sme zaliali ohromné plochy betónom, vyklčovali milióny hektárov lesa, znečistili oceány a vzduch. A priviedli do záhuby tisíce živočíšnych a rastlinných druhov.

Vyza veľká kedysi v húfoch plávala Dunajom... Počty slonov sú ako-tak stabilizované. Dokedy?

Keď sa všetky tieto hriechy dajú na jednu hromadu, je z toho človeku zle. Výstava Das Geschäft mit dem Tod sumarizuje tieto hriechy človeka voči prírode, predovšetkým voči biodiverzite našej planéty. Sugestívnym spôsobom podáva v zhustenej forme dôsledky nášho hospodárenia a formuluje jasný záver: v súčasnosti prebieha jedno z najväčších vymieraní živých organizmov na Zemi. Donedávna sa päť najväčších hromadných vymieraní v histórii planéty označovalo ako Veľká päťka (bližšie o nej tu). To posledné prebehlo na konci kriedovej periódy: populárne ho označujeme ako čas, keď vyhynuli dinosaury. V súčasnosti človek likviduje biodiverzitu planéty rovnako razantne ako vtedy posol z vesmíru. Preto sa čoskoro v učebniciach objaví nový termín: Veľká šestka.

Oceány sme znečistili a takmer úplne vyrabovali...

Okrem usvedčovania výstava ponúka aj iný pohľad. Hovorí o riešeniach a informuje o spôsoboch ochrany. A najmä prezentuje to, čím môže prispieť každý z nás. Dnešný svet je prepojený na všetkých úrovniach a dokonca aj taká triviálnosť, ako je nákup rybej konzervy, môže ovplyvniť veľa. Ešte nikdy predtým nebolo v kultúrnej histórii ľudstva mávnutie krídel „kvantového motýľa“ také mocné. Ako príklad sa pozrime na komerčný rybolov. Používajú sa pri ňom rôzne techniky. Často pri tom neutrpí iba populácia cieľového druhu ale aj stovky ďalších tvorov, o ktoré síce daný rybolov záujem nemá, ale v sieťach skončia tak či onak. Pri kúpe rybej konzervy si môžete vybrať: existuje totiž aj šetrný spôsob rybolovu, ktorý nemasakruje druhy, ktoré sa do sietí omylom dostanú. Pred návštevou výstavy som nevedel, že rybie konzervy môžu o tom informovať. Počas návštevy supermarketu tak u mňa bliká kontrolka upozorňujúca aj na tento aspekt každodenných nákupov.

Svetové populácie tuniakov sú z 90% vylovené.

Planétu Zem zdieľame s miliónmi ďalších druhov. To sa však môže zmeniť. Ich ubúdanie totiž prebieha závratnou rýchlosťou. Moja dcéra má päť rokov. Je veľmi pravdepodobné, že kým dospeje, nebudú vo voľnej prírode žiť už žiadne tigre, orangutany ani nosorožce ostronosé. Okrem týchto ikonických zvierat zmiznú z voľnej prírody (a možno aj nadobro) tisíce ďalších druhov.

Obchod so smrťou je náročná výstava, ale treba ju navštíviť. V prírodovednom múzeu vo Viedni potrvá ešte do konca júna tohto roku.

Pribudnú čoskoro na zoznam vyhynutých druhov tiger a nosorožec ostronosý?

Kde sa dozvedieť viac?
Wilson, E.O. 1995: Rozmanitost života. Umožní poznání zákonů biodiverzity její záchranu? NLN (Nakladatelství Lidové Noviny), Praha. 444 s.   – Vynikajúca kniha popredného myrmekológa a zakladateľa (ne)slávnej sociobiológie o tom, ako to s diverzitou života na našej planéte vlastne je. Číta sa jedným dychom.

Stránka Prírodovedného múzea vo Viedni (Naturhistorisches Museum Wien): link.

Prognózy hovoria o roku 2030 ako o možnom konci voľne žijúcich populácií orangutanov.


O hromadných vymieraniach som písal aj v týchto príspevkoch:


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára