Stránky

streda 6. mája 2015

Plastové patvory: 7. časť - vtákopysk a jeho nohy



Po dlhšej prestávke v správach zo sveta plastových skvostov sa chcem podeliť o radosť z nálezu tutovky. Vtákopyska pozná asi každý. Už menej ľudí vie, že toto zvláštne zviera je jedovaté. A len málokto sa mu v zoologickej záhrade alebo múzeu pozrie bližšie na pacičky. Plastový hrdina tohto príspevku ich má ozaj zaujímavé...


Jedový tŕň. Zdroj: link.
Vtákopysk (Ornithorhynchus anatinus) je jedným z mála žijúcich vajcorodých cicavcov (Monotremata). Tie zahŕňajú jeden rod vtákopyska (Ornithorhynchus) a dva rody ježury (Tachyglossus, Zaglossus). Ďalších zástupcov poznáme iba z fosílneho záznamu. Asi nikoho neprekvapí, že vajcorodce (alebo vtákozobce) dnes žijú výlučne v Austrálii a na Novej Guiney. Nie každý sa ale stretol s informáciou, že samce vtákopyska majú na zadnej končatine zvláštny osteň, ktorým vpravia do tela nešťastníka dávku jedu. Nie je celkom jasné, na čo ho používajú, ale predpokladá sa, že jeho zvýšená produkcia v období párenia má súvis s prejavmi dominancie.

Okrem jedového tŕňa sa u vtákopyska stretneme s množstvom pozoruhodných vlastností vrátane elektrorecepcie (schopnosť lokalizovať korisť pomocou elektrického poľa vytváraného jej svalovými sťahmi). Tie si však nechajme na inokedy a venujme sa bližšie na končatiny vtákopyska.
 
Vľavo: vtákopysk na obraze Johna Goulda z roku 1863; vpravo hore: zadná končatina (zdroj); vľavo dole: predná končatina (zdroj).

Predné aj zadné končatiny sú vybavené plávacími blanami, navzájom sa však výrazne líšia. Zatiaľ čo blana na predných nohách presahuje konce pazúrov, na zadných je to naopak. Pazúry na predných končatinách sú pomerne tupé a pripomínajú nechty, tie na zadných sú ostré a zahnuté. A teraz sa pozrime na dva plastové kúsky z mojej zbierky.
Ten menší je dlhý asi 4 centimetre a výrobcovia sa s nožičkami ako-tak vyhrali. U väčšieho exemplára to však dopadlo neslávne. Predné aj zadné nohy sú prakticky rovnaké(!), pričom prsty sú navzájom paralelné. U skutočného vtákopyska sa rozbiehajú do strán.


Toľko ku vtákopyskovi, nabudúce sa pozrieme na nejaké plastové (pa)článkonožce. Už sa teším!


Predchádzajúce časti seriálu o plastových patvoroch
1. časť - Bradavky a struky
2. časť - Plutvy a čeľuste
4. časť - Žralok! Žralok!
5. časť - Rohy a zuby
6. časť - Raje a iné mutanty


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára