Stránky

pondelok 30. júla 2018

Duše trnavských stromov: časť tri


V lete listnaté stromy zahaľuje hustý zelený háv. Ten u javorov na jar narastie ohromujúco rýchlo. Súkvetia so svetlo zelenými lístkami vymenia poskladané dlaňovité listy, ktoré sa rýchlo rozložia a strom razom zahalia. Podľa týchto listov javor pozná hádam každý. A takisto podľa dvojnažiek, ktoré na jeseň občas skončia prilepené na nosoch ľudských ratolestí... Ale spoznáte javor aj podľa tvaru koruny a spôsobu vetvenia kmeňa?





Jedným z najčastejších stromov skrášľujúcich Trnavské ulice a sídliská je javor. Na potulkách mestom sa stretnete hneď s niekoľkými druhmi a viacerými pestovateľskými odrodami. V rozpoznávaní jednotlivých odrôd som úplný začiatočník a tak vám bude musieť stačiť informácia, že na priložených fotografiách sú zástupcovia javora horského a javora mliečneho.


Koruna javora sa nad kmeňom ihneď rozpadá na sústavu približne rovnako hrubých vetiev, žiadna z nich nie je tá hlavná. Ďalšie vetvičky sa odkonárujú zväčša pod ostrým uhlom.

 
Javor sa nebojí rásť do výšky a do šírky a jeho koruna je mnohonásobne širšia ako kmeň, ktorý má po celej dĺžke rovnakú šírku. Po zazelenaní sa pôsobí celý strom ako úhľadná guľa spočívajúca na tenkej paličke.


U stĺpovitej odrody javora mliečneho sa tenučké vetvičky odvetvujú priamo od hrubých konárov. V lete strom pripomína ruku so zelenými prstami smerujúcimi kolmo nahor... 



O dušiach trnavských stromov som písal ešte tu a tu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára