Stránky

piatok 16. augusta 2013

Jeholská biota v obraze - oplatí sa vidieť!


Obdivujem paleo- (a neo-) art v podaní Johna Conwaya. Mám rád jeho čisté plochy farby (alebo plochy čistej farby?) a najmä netradičné scenérie. Navyše má vynikajúce nápady a úžasný zmysel pre humor.

Pred niekoľkými rokmi zverejnil krátke video vytvorené zo svojich obrazov. Ide o video-rekonštrukciu časti ekosystému tzv. jeholskej bioty. O úspechu videa už dávnejšie informoval Darren Naish na svojom blogu Tetrapod Zoology a pomerne nedávno dostalo video aj hudobný doprovod. Výsledná kombinácia obrazu a zvuku je doslova magická. Odporúčam zhliadnuť tu.

Jeholskou biotou sa označuje súbor všetkých fosílnych organizmov známych z viacerých lokalít, ktoré obývali oblasť severovýchodnej Číny v období pred zhruba 133 až 120 miliónmi rokov. Ide teda o súbor ekosystémov, ktoré sa vedcom podarilo z danej doby zrekonštruovať. Video od Johna Conwaya je založené práve na jednej z takýchto rekonštrukcií, pričom každý detail (snáď s výnimkou farebného prevedenia) vychádza zo skutočných nálezov. Z daného videa to nie je zrejmé, preto treba pripomenúť, že aj vďaka nálezom z juhovýchodnej Číny sa radikálne zmenil náš pohľad na dinosaury a to z prostého dôvodu - našli sa tu kompletné fosílie operených dinosaurov. Dinosaury prestali byť v našich mysliach ťažkopádnymi hromotĺckymi jaštermi už dávnejšie, ale až nálezy operených dinosaurov z Číny koncom minulého a predovšetkým začiatkom tohto tisícročia ukázali tieto tvory v úplne inom svetle. V tomto ohľade sa oplatí vidieť jednu z častí pomerne nového seriálu BBC Planet Dinosaur.
O jeholskej biote na tomto blogu bude ešte určite reč, ale nateraz stačí. Radšej si ešte raz pozrite video Johna Conwaya.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára