Stránky

nedeľa 30. novembra 2014

Príroda a umenie pod jednou strechou



Nie je pravidlom stretnúť sa s umením v prírodovednej inštitúcii. Prírodné objekty síce majú síce vysokú estetickú hodnotu, za umenie sa ale nepovažujú, keďže ich nevytvoril človek. Navyše prechádzka chodbou výskumného inštitútu je väčšinou vcelku nudná záležitosť. V tomto ohľade je interiér Štátnej zoologickej zbierky v Mníchove (Zoologische Staatssamlung) výnimkou. 

Zoologische Staatssammlung (ZSM) je výlučne výskumné stredisko. Nenachádza sa tu žiadne permanentné múzeum, to však neznamená, že sa tu verejnosť nedostane. Práve naopak. Je možné dohodnúť si prehliadku výskumných priestorov vrátanie kolekcií. S vyše 25 miliónmi položiek ide o jednu z najväčších zoologických zbierok na svete. Takisto sa tu nachádza (odborná) knižnica s viac ako 90 000 zväzkami, pričom najhodnotnejšia časť je kolekcia historických kníh pochádzajúcich až zo 16. storočia. Okrem toho sa v priestoroch ZSM organizujú výstavy, ktoré prekračujú hranice vedy i umenia a spájajú tak obe (niekedy nezmieriteľné) oblasti ľudskej kultúry. Počas mojej služobnej cesty do ZSM sa práve konala výstava s názvom Arche Nova prezentujúca zaujímavým spôsobom dialóg medzi prírodnými vedami a estetikou. Priestory ZSM nie sú z estetického hľadiska zaujímavé iba kvôli prebiehajúcim výstavám. Chodby aj prednáškovú halu permanentne skrášľujú obrazy, grafiky či plastiky zvierat a nejde pritom o žiadne gýče. Cez hľadáčik fotoaparátu som sa snažil aspoň sčasti priblížiť atmosféru priestorov ZSM.
 
Interiér Zoologische Staatssammlung v nemeckom Mníchove.

Ako to vyzerá pod našimi nohami pri prechádzke poľom...

Farebné tabule z odborných publikácií o hmyze v úlohe obrazov.

Umenie a vedecká presnosť sa stretávajú v plastikách Wilhelma Kriegera (1877-1945).

Nie všetky objekty na týchto fotografiách pochádzajú z dielne zoologického preparátora...

Pes a vlk sa považujú za ten istý druh (Canis lupus). Celkovým tvarom však mopslík pripomína skôr malú opičku...

Ist das Kunst oder krabbelt es weg?

Fotografie skutočných povrchových štruktúr tela článkonožcov sprevádza ich umelecká interpretácia s použitím syntetických materiálov.
Koža anakondy visiaca na jednej z chodieb ZSM. Po premiestnení z depozitu sa vedecký preparát náhle stáva estetickým objektom...

Súvisiace odkazy

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára