Stránky

sobota 16. januára 2021

Týždeň s ichtyosaurami 4: rybojašter vs. kraken?

Z fosílneho záznamu bezpečne vieme, že viaceré ichtyosaury mali na jedálnom lístku aj hlavonožce. A takisto vieme, že niektoré hlavonožce dorastali a stále dorastajú do úctyhodných rozmerov. Je možné, že sa niekedy mohol odohrať titanský súboj medzi ichtyosaurom a prerasteným kalmárom?

 

 

K podobným zápasom dochádza v dnešných oceánoch medzi vorvaňmi a veľkými chytľanmi (rody ArchiteuthisMesonychoteuthis). Z obsahov žalúdka mŕtvych vorvaňov sa dá usudzovať, že víťazom týchto súbojov bývajú vorvane, ale o tom, koľko vorvaňov pri love zahynie, nemáme žiadne informácie. Je fascinujúce predstaviť si, že aj niektoré ichtyosaury sa z času na čas ocitli omotané ramenami veľkých mesozoických hlavonožcov. Dôkazy o tom nemáme síce žiadne, ale špekulovať o tom môžeme.

 





A keď už špekulujeme, poďme si rovno vymýšľať... O morských hadoch ste už možno počuli. A možno ste počuli aj o tvorovi, ktorý je v kryptozoologických kruhoch známy ako Cadborosaurus. Jeho dávni mezozoickí predchodcovia možno zvádzali ľúte súboje s ichtyosaurami...



 

Predchádzajúce príspevky o ichtyosauroch

Týždeň s ichtyosaurami 1: plazy v znamení rýb

Týždeň s ichtyosaurami 2: ako žili?

Týždeň s ichtyosaurami 3: hŕstka krásavcov

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára