Stránky

streda 25. septembra 2013

Plesnivý vesmír



Plesne sú všade okolo nás. Ich spóry poletujúce vo vzduchu využijú každú príležitosť, čoho výsledkom je napríklad sivozelený povlak na pečive, keď naň v sáčku zabudneme. Pamätám si na jednu laboratórnu úlohu v rámci biológie na strednej škole. Každý mal doma vypestovať pleseň a doniesť ju do školy na cvičenie. Ja som vtedy vložil celý krajec chleba do mikroténového sáčku, kde sa za necelý týždeň diali veci... V škole som exceloval, môj plesnivý chlebík mal úspech, aj keď jedna spolužiačka s plesnivým lekvárom sa čo do farebnosti a hrúbky povlaku môjmu „chovancovi“ vyrovnala.



Plesne patria medzi huby. Tie boli kedysi radené do rastlinnej ríše, avšak nie je to tak dávno, keď bol systém organizmov od základov prekopaný a dnes radíme huby do samostatnej skupiny. Ide pritom o organizmy, ktoré sú evolučne blízko príbuzné živočíchom, takže s plesňou máme ja i vy toho spoločné viac ako povedzme s hlávkovou kapustou. Je otázne, čo je vlastne väčšia výhra...



Hubám a plesniam vďačíme za ohromné množstvo vecí, bez ktorých si už ani nevieme život predstaviť. Ich kvasenie nám totiž dáva chlieb, víno aj pivo. Sú zodpovedné za mnohé antibiotiká i plesňové syry. O použití húb v gastronómii sa nemusím ani rozpisovať. Asi iba toľko, že ani ja som ich nemal rád, keď som bol malý, ale odkedy som veľký (t.j. plnoletý), huby pekne poporiadku spapám.




Priznám sa, o hubách a plesniach toho veľa neviem. Takže vás už nejdem moriť ďalšími múdrosťami. Aj tak som sa chcel iba pochváliť svojimi fotkami plesní:) Všetky pochádzajú z jedného jediného miesta. Nepripomínajú vám fotografie z HST?

 




Na záver odhalenie, ktoré pre pozorného diváka nie je žiadnym prekvapením. Fotografie plesnivého vesmíru vznikli vďaka jednému čajníku, nedopitému čaju a lenivosti. Myslím, že výsledok stojí za to!





PS: Sľubujem, že najbližší príspevok o hubách už bude fundovanejší a bude zakončený zoznamom použitej literatúry!



1 komentár: