Stránky

sobota 20. októbra 2018

Parazitické rovnakonôžky: život pod pancierom


Parazit je organizmus, ktorý v niektorej fáze svojho životného cyklu využíva iné organizmy ako zdroje potravy, ale aj ako stále alebo dočasné životné prostredie, a tým im priamo alebo nepriamo škodí. Parazitov sú státisíce, pravdepodobne však milióny druhov. Prakticky každý živý tvor totiž na sebe alebo v sebe hostí najmenej jedného parazita. Či sa nám to páči alebo nie, parazitické druhy na našej planéte prevládajú. A nájdeme ich aj medzi rovnakonôžkami.



Larva bopyrida pricucnutá na veslonôžke. Link

Rovnakonôžky sú kôrovce príbuzné rakom a krabom a venoval som im na blogu už nejeden príspevok. V jednom z nich som spomenul aj parazitické druhy, ktoré ešte ako larvy zalezú krabiemu hostiteľovi pod pancier, kde si pekne po zvyšok života čučkajú. Ide o rovnakonôžky z čeľade Bopyridae. Ich larvy najprv parazitujú na veslonôžkach (kôrovce zo skupiny Copepoda), potom sa usadia na tele alebo v tele vybraných desaťnožcov, napríklad ráčikov, polokrabov a krabov. Tam dospejú a rozmnožia sa. Často sa usadia v žiabrovej dutine pod pancierom. Z hostiteľa získavajú živiny a jeho pancier im poskytuje ochranu. Dospelá samička sa na kraba prichytí veľmi pevne, krab sa jej nedokáže zbaviť a pri tvorbe nového panciera pred zvliekaním musí brať do úvahy jej prítomnosť. Nový pancier teda „okopíruje“ krabie telo aj s parazitom, výsledkom čoho je dobre viditeľná zdurenina, ktorá pri každom ďalšom zvliekaní rastie tak, ako rastie aj parazit.

Príklad bopyridnej rovnakonôžky. Vľavo je chrbtová strana samičky, vpravo je pohľad na jej brušnú stranu. Šípka ukazuje na prisadnutého samčeka. Prebraté z práce Boyko et al. (2017).

U parazitov, ktoré sa prispôsobia na život v tele hostiteľa, často dochádza k menšej alebo väčšej redukcii telových orgánov. Podobne je to aj u rovnakonožiek z čeľade Bopyridae. Telo samičky v dôsledku trvalého prisadnutia na žiabre hostiteľa druhotne stráca dvojstrannú súmernosť a oproti nevýraznému samčekovi zväčší svoje rozmery. Parazitované desaťnožce na úkor parazita spomalia svoj rast a znížia svoje reprodukčné schopnosti.

Dnešné (vľavo) a fosílne (vpravo) zdurené panciere krabov.
Zdurené panciere krabov a polokrabov, ktoré hostili bopyridné rovnakonôžky, poznáme aj z fosílneho záznamu. Zdokumentované boli stovky takýchto nálezov, dosiaľ sa však nenašla ani jedna fosília ich pôvodcu. Dôvod je zrejmý:  mäkkotelový parazit nemá veľkú šancu na zachovanie. Pri mojej nedávnej návšteve Paríža mi však kolegyňa ukázala niekoľko skenov počítačovej tomografie jedného zdureného panciera. Vo vnútri sa síce nedalo nič konkrétne rozoznať, ale je to dobrý začiatok. Raz sa možno podarí nájsť skamenené parazitované zvieratko aj so svojím čiernym pasažierom.

O rovnakonôžkach som písal aj v októbrovom Quarku. A ak vás špeciálne zaujali tie parazitické, o tých sa viac dočítate v decembrovom vydaní Quarku. Nájdete v ňom dvojstranu venovanú nielen bopyridom ale aj ďalším potvorám...

Životný cyklus bopyridnej rovnakonôžky parazitujúcej na pustovníckych rakoch. 1) Larva parazitujúca na veslonôžke. 2) Larva, ktorá sa prichytí na neboráka pustovníka. 3-6) Takto rastie samček... 7-10) Takto rastie samička... Kto je krajší? Prebraté z práce McDermott et al. (2010).

Predchádzajúce príspevky o rovnakonôžkach


Zaujímavé odkazy


Literatúra


1 komentár: